pátek 11. února 2011

Tisíc a jedna noc: můžeme si za to sami

Revoluce. Bojkot. Slaďárna. Katastrofa. Skandál. Tak tato slova v posledních dnech charakterizovala nástup turecké telenovely v hlavním vysílacím čase na nejsledovanější televizi u nás. Přes tato silná slova sledovanost prvního dílu vystoupila na 1,34 mil. diváků. Je na čase si položit otázku – nemůžeme si za to, co nám média servírují, tak trochu sami?

Když Vladimír Železný na počátku 90.let žádal o licenci pro provozování první soukromé televizní stanice, sliboval televizi pro intelektuály, plnou dokumentů a vzdělávacích pořadů. Již od počátku šlo ale o bulvár, s blížícím se koncem 20.století stále horším. Krev a sex před osmou hodinou je dnes standard, ale jak moc je pro nás skutečně důležitá nahá Agáta Hanychová a zdrogovaný Sámer Issa? Položme si otázku – skutečně by taková televize přežila, pokud bychom byly národ vzdělanců, jak si s pokrytectvím sobě vlastním dokazujeme na facebooku a v diskuzích pod články na iDnes.cz?

Máme co si zasloužíme, takže všem těm potrefeným husám v diskuzích teď vzkazuji, ať sklapnou bačkory a přidají si na volume - soap opera je tu pro vás. A my ostatní? My víme, že nás nikdo nenutí se dívat.

Tohle vám google vyhodí, když zadáte Šeherezáda. Tak už i google je bulvár...
Foto zdroj: http://www.fotopatracka.cz

2 komentáře:

  1. Telenovely jsou celkově postavený na hlavu... Proto se také v zásadě dívám jen na dokumentární programy a na české to přepnu jen kvůli zprávám. Je pravda, že by se české televize měly dost často nad obsahem programu zamyslet. Patrik

    OdpovědětVymazat
  2. No, a o tom právě mluvím. Protože lidí, jako jsi ty, je menšina. A co dělá ta většina? Sleduje pohnuté životní osudy Popelky 21.století - a zdaleka ne všichni jsou jen hloupá masa, prostě chtějí jen vypnout a nepřemýšlet.

    Je to byznys - když chceš vydělávat, musíš prodat, to víš sám. Čím víc prodáš, tím víc vyděláš (sledovanost / reklama). Proto je většina smysluplných programů, jako například History nebo NG zpoplatněných.

    OdpovědětVymazat