středa 30. března 2011

O hodinu starší

Co je vlastně letní čas? Letní čas je výmysl, kvůli kterému musíme ráno vstávat o hodinu dřív, než bychom ve skutečnosti chtěli. Prý aby se uspořila energie, většina lidí je totiž aktivnějších večer, než brzy ráno. Tomuhle argumentu rozumím, je to i můj případ. Je pravda, že první den po změně času jsem mírně zmatený a večer už i dost unavený. Paradox je totiž v tom, že se doba "brzy ráno" dost prodlužuje, takže večer už na nějakou aktivitu nezbývají síly. 

Ale není to tak horké, jak se zdá. Stejně si za týden nikdo na změnu ani nevzpomene, a na podzim všichni ocení, že mohou spát o hodinu déle. Díky cestování mám dlouhodobou osobní zkušenost se změnou času dvakrát až čtyřikrát za měsíc. A dá se na to zvyknout, dokonce i celkem bez problému. Jestli je na častých změnách času něco otravného, tak je to hlídání toho správného času a přeřizování hodinek. Jinak nic. Natož pak u změny času dvakrát za rok.

Takže žádné drastické biologické změny, nic co by nám nějak uškodilo. Tak proč se tolik lidí vzteká?

Nechtějí se prostě podřizovat. A tomu taky rozumím, sám se nerad komukoliv a čemukoliv podřizuji. Osobní svoboda je jako droga. Jenže stejně jako u drogy musíte zvyšovat dávky. Časem vám nestačí, že si můžete vybrat v supermarketu to, na co máte chuť, že můžete nosit vlasy, jak se vám líbí. Zvlášť po tak dlouhé době absťáku, kterým byla doba před revolucí. Musíte si ukrajovat stále větší kus svobody. Proto u nás příliš nefunguje demokracie - nikdo moc nechápe, co vlastně slova, jako svoboda, znamenají.

Letní čas je jen záminka, proč se postavit autoritám. Nezanechává na nás žádné následky, není pro nás nebezpečný a do týdne si ani nevzpomeneme, že je vlastně umělý. Nadávat vládě, že ještě nezrušila letní čas, je stejně nesmyslné, jako plivat na chodník, protože nám vadí starosta. Kdyby všichni ti "odpůrci" letního času raději věnovali svůj čas k tvorbě hodnot a zasazování se o lepší život (třeba tím, že se pokusí kandidovat a podat návrh na odstranění letního času sami), bylo by nám všem mnohem lépe. 

P.S. Aby nedošlo k mýlce - nejsem zastáncem letního času. Popravdě je mi ukradený.

Foto zdroj: isaac.typepad.com

Žádné komentáře:

Okomentovat