středa 16. března 2011

Katastrofa: Fukušima vybouchla!

Pořád čekám, kdy někoho napadne zveřejnit podobný titulek.

Zítra to bude přesně měsíc, co jsem si tu postěžoval, jak nám média lžou. Za ten měsíc jsem našel další desítky důkazů o tom, jak s námi manipulují, ale věnovat se všem snad ani nejde. Teď ale k tomu, proč se znovu vracím k tomuto tématu.

Dnes ráno jsem zaregistroval zprávu, že lidé začínají nakupovat léky proti radiaci. Neuvěřitelné. Médiím se skutečně povedlo vystrašit pár slabších jedinců ("Přípravky, o něž obvykle bývá minimální zájem, si v řadě lékáren najednou kupuje několik lidí za den.") a touto hysterickou zprávou se snaží vyděsit další. Někdo si přečte titulek, řekne si, nakupují jiní, taky to koupím a jde. Ve skutečnosti si léky s jódem koupilo kolik - padesát, šedesát lidí, když je obvykle nekupuje nikdo? Je to panika? Máme se bát? Ne. I přesto, že je u každého článku o Japonsku připojena věta "odborníci vylučují, že by obyvatelům Česka hrozilo nějaké nebezpečí" a z Dany Drábové je najednou jaderná celebrita, jsou média zahlceny články o výbuších Fukušimy. Když pravidelně sledujete aktuality, skoro Vám přijde, že nebouchla jedna elektrárna ale půlka Japonska. Trochu mi to připomíná jaderný výbuch v Krkonoších.

Ze dne na den je jádro nebezpečné i pro novináře, kteří se doteď smáli rakouským aktivistům. Najednou hledají každou senzaci, kterou by zatopili pod kotel a tak se jim pravidelné německé prověrky jaderných elektráren (a shodou okolností odpojení těch několika ne zcela vyhovujících) docela dobře hodí do krámu.

Velmi rádi se také novináři chytili na odlet dvou Airbusů pro české občany. Naproti tomu se nabízí otázka, jak katastrofu (kterou rozhodně nepopírám), prožívají Češi v Japonsku, jeden z nich totiž tvrdí, že je mu tam docela fajn.

Je až s podivem, jak z titulek najednou zmizela Lybie i tsunami.

Chápu, že média žijí ze svých zákazníků. Silně pokleslý bulvár je to, co se u nás nejvíc prodává - a dříve seriózní média (MF DNES, Lidovky nebo třeba Týden) postupně degradují aby je vůbec někdo kupoval. Znám i taktiku "vystraš a prodej". Ale skutečně jsme národ imbecilů? Proč nemůžeme mít nějaké skutečně slušné zpravodajství? Opravdu by bylo tak těžké u nás vydávat deníky, které přináší alespoň na hlavní straně, když už ne jinde, hodnotné informace? A to nemluvím o internetových paskvilech typu Aktualně.cz nebo právě iDnes.cz. A o nejsledovanějším televizním zpravodajství (Nova) zase někdy příště...


Koho zajímá výtah z evropského tisku a neumí žblebtnout cizí řečí, jistě ho potěší stránka www.presseurop.eu. Jedno malé porovnání evropského a českého tisku přinesl časopis Maxim: Srovnání titulní strany MF DNES a seriózních evropských deníků. Něco o problému mediální manipulace (v USA) najdete v knize Bernarda Goldberga: Jak novináři manipulují.

Foto zdroj: abstract.desktopnexus.com
    

Žádné komentáře:

Okomentovat