pátek 22. dubna 2011

Špekulant

Knihy stoupají na ceně. Mám ve své knihovně například jednu knihu, která, zcela nová, stála 2,70 Kč. Já ji koupil za 270 Kč. A to je přitom dost stará, skoro 100 let (heč). No to mi vysvětlete - jak je možné, že tak stará věc stoupne stokrát na ceně?

Je to celé postavené na hlavu. Třeba takový časopis je bezcenný už za týden.... A to nemluvím o rohlíku. Ten si koupíte a za tři dny ho můžete vyhodit. Normálně zmařená investice. Jak se v tom má asi člověk vyznat? Co mám kupovat, aby se mi cena stokrát vrátila? A kdy to prodat?

Je to zapeklitá věc, tyhle spekulace. Vůbec podivným úkazem jsou auta. Koupíte si auto, hezky se o něj staráte a jeho cena pořád jen klesá. Tak ho, protože je bezcenné, zavřete na padesát let do stodoly, necháte na něm ťapat kočky a snášet slepice, a vida, je to veterán a stojí víc, než Vaše nová kára.

Jsem na vážkách, zda schovat i vážku.
Případně věci slavných. Protože je šance, že se proslavím, minimální, rozhodl jsem se tuhle věc nyní neřešit. Kdybych se přeci jen proslavil, řeknu svému agentovi, ať u Vietnamců nakoupí pár ručníků a pak je vydává za ručníky, kterými jsme se utíral "tam dole" (v garáži). 

Protože v tom nejsem odborník a nikdy nebudu, rozhodl jsem se nanosit pár věcí do stodoly a počkat, než jejich cena stoupne. Jelikož mám taky důvěru v ostatní, rozhodl jsem se shromažďovat věci, které lidé běžně nevyhazují (asi vědí proč). Tady je jejich seznam, kdyby měl náhodu někdo zájem už teď:

- autíčko z kinder vajíčka (chybí mu ale kolečko)
- hodiny s černochem, asi z IKEA
- hodiny bez černocha, asi taky z IKEA
- vybitá tužková baterie, cca 12ks
- 2x rolička od toaletního papíru (1x nakousaná od psa)
- něco, co přesně nevím, co je
- krabici od bot
- rozšmajdané boty z té krabice (zvlášť se to prý prodá líp)
- igelitovou tašku z C&A
- lahvičku od parfému (od anděla z rozmlácenýho kostela)
- ohnuté víčko od sklenice od okurek od Znojma

a nakonec jeden extrabuřt:

- originální podpis Luboše Vícha, účastníka 2.řady VyVolených, to jest té nejhustší soutěže jako prase. Zde se cena může vyšplhat opravdu vysoko!

1 komentář:

  1. No, tak a to je přesně důvod, proč bych asi nikdy nešel do veterána, ale prostě si vždycky čas od času pořídím auto úplně nové, protože je to daleko, dle mého tedy, výhodnější, než nějaký veterán... Kdo to má furt živit :) To pak člověk pořizuje pneu v ceně vlastní ledviny :D

    OdpovědětVymazat