středa 13. dubna 2011

Moloch

Česká pošta. Slovní spojení, název, kterého se spoustu z nás děsí. Husí kůže nám naskakuje, i když se jen k některému objektů této instituce přiblížíme. Právem. S klidným srdcem je třeba říct, že kdyby byla Česká pošta v současné podobě soukromou firmou a ne státním podnikem, nemohla by přežít ani několik měsíců.

Proč? Je to jednoduché - nedělá co má a je čím dál dražší. Její místo navíc přebírá částečně internet a částečně soukromé společnosti. Pojďme si to zrekapitulovat - co vlastně pošta má dělat? Pošta je jedna z páteřních institucí státu. S důvěrou ji nejen my, ale i ostatní státní instituce a soukromé firmy dáváme dokumenty a věci, které potřebujeme doručit z bodu A do bodu B. Navíc pošta spravuje peníze (a ne zrovna málo) a dostává také zvláštní úkoly, jako například logistiku sčítání lidu. Může i poskytovat jiné služby. A výsledek?

Zásilky často končí v bodě C, místo v bodě B. Někdy ani to ne - občas se prostě ztratí úplně (známé případy, kdy se našly vyhozené dopisy). Zásilky jsou velmi často poškozené (nechat si poštou poslat elektroniku znamená, že o ni nestojíte). Zásilky jsou někdy i "vybrakované" - typicky přílohy k časopisům. Zásilky, které odesíláme, jsou poměrně drahé - nedávno jsem posílal na poslední chvíli daňové přiznání - cena 118 Kč za doručení do DVOU dnů (vzdálenost mezi poštou a dotyčným FÚ je cca 90 km). A tyto doporučené zásilky se pošťáci už ani nesnaží doručovat - prostě jen hodí do schránky upomínku. Mezi jiné služby patří například roznos letáků - je náležitě zpoplatněn a...nefunguje. Podle zpětné vazby se při našem pokusu více než polovina letáků nedostala do schránek. O frašce jménem sčítání lidu ani nemá smysl se rozepisovat - stačí chvilku pobrouzdat po internetu. O hříších pošty čtěte zde.

Kromě toho nemáte zastání. Jednou mě úřednice na přepážce obrala o 1.000 Kč. Uvědomil jsem si to hned co jsem vyšel na ulici. Úřednice nic nepřiznala, inventura ji samozřejmě vyšla a kamerový systém, který JE na hlavní poště v Praze, kde se mi tato poněkud drahá zkušenost stala, se nikdo ani neobtěžoval prohlédnout.

Kde to jde, využívám služeb logistických firem - nikdy jsme s nimi neměl žádný, ani nejmenší problém. Jsou totiž závislé na zisku. Ony musí pracovat pro zákazníka. Česká pošta ne. Česká pošta je státní moloch, který přežívá, protože nemá konkurenci a parazituje na nás, kteří ho potřebujeme. A co si budeme povídat - čas od času ji potřebuje téměř každý.

Nevolám po jejím zrušení, vím, že se bez ní dnes, a asi i nikdy v budoucnu neobejdeme. Co ale můžeme, je volat po změně - a doufat, že změna nepřijde až s privatizací, která přijde bůhví kdy, přijde-li vůbec.  

Stačí jedno - aby si její zřizovatelé a provozovatelé uvědomili, že lidé tu nejsou pro poštu, ale že pošta je tu pro lidi!



O důležitosti pošty se můžete přesvědčit i ve filmu The Postman - Posel budoucnosti s Kevinem Costnerem v hlavní roli.


Foto zdroj: epicponyz.wordpress.com

Žádné komentáře:

Okomentovat